Een woon/brandverzekering voor woningen in Haarlem afsluiten

Een woon/brandverzekering voor woningen in Haarlem afsluiten

Met de opstalverzekering wordt het huis (inclusief fundering), maar ook bijgebouwen (zoals garages, schuurtjes en bergingen op hetzelfde adres) verzekerd. Uw woning is verzekerd op basis van herbouwwaarde. Dit is het bedrag dat nodig is om uw huis op dezelfde plaats, met dezelfde grootte en bestemming opnieuw te bouwen. Bij schade bent u nooit onderverzekerd, ook niet als de herbouwkosten tegenvallen. Bij de bestaande woning kunt u de herbouwwaarde achterhalen via een recent taxatierapport van een beëdigd taxateur of makelaar of via het verzekerde bedrag van uw huidige woonverzekering. Bij een nieuwbouwwoning is de herbouwwaarde de aankoopprijs met de daarbij komende kosten van bijvoorbeeld een andere badkamer en/of keuken. De kosten van de bouwgrond blijven buiten beschouwing, omdat u deze kosten bij eventuele herbouw niet opnieuw hoeft te betalen. Een woonverzekering in Haarlem afsluiten kan eenvoudig via internet.

Wat betekent onderverzekering?

Onderverzekering houdt in dat de waarde van uw inboedel of woonhuis hoger is dan het verzekerd bedrag. Wanneer u onderverzekerd bent krijgt u (zelfs bij de kleinste) schade maar een deel vergoed. Voorbeeld: uw inboedel is verzekerd voor 50.000 Euro en u slaagt erin een beginnend brandje te blussen. U kunt niet voorkomen dat uw gordijnen ter waarde van 500 Euro onherstelbaar beschadigd zijn. Bij inspectie van uw woning komt de verzekeringsexpert tot de conclusie dat uw hele inboedel 100.000 Euro waard is. U bent dan 50% onderverzekerd en krijgt maar 250 Euro uitgekeerd. U heeft weliswaar premie bespaard met het lagere verzekerde bedrag, maar dit staat natuurlijk niet in verhouding tot de schade die voor uw eigen rekening komt. Door op de website van Independer de inboedelwaardemeter (dan wel de herbouwwaardemeter voor uw opstalverzekering) in te vullen en u op basis daarvan te verzekeren kunt u het probleem van onderverzekering voorkomen. Op de polis wordt dan een clausule opgenomen dat bij schade de werkelijke waarde wordt uitbetaald.

Woonhuisverzekering en verhuizing in Haarlem

Kan ik bij verhuizing in Haarlem mijn inboedel – en opstalverzekeringen opzeggen? Bij een verhuizing vervalt het risico van de opstalverzekering . Deze kunt u dus opzeggen. Voor uw inboedel geldt dit bij de meeste maatschappijen niet, aangezien de inboedel meeverhuist. Is het verstandig om mijn inboedel- en opstalverzekering bij één maatschappij te sluiten? Ja, bijvoorbeeld bij brand- of waterschade kunt u vaak gecombineerde schades hebben. Om te voorkomen dat twee verschillende verzekeringsmaatschappijen experts gaan sturen om de schade vast te stellen, is het goed alles bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Er kan dan ook geen discussie ontstaan of een schade op grond van de inboedel- of opstal dekking moet worden betaald. welke maatschappij de schade moet uitkeren.

Ben ik verplicht een inboedel of opstalverzekering af te sluiten in Haarlem?

Nee, niet vanuit de wetgever, een opstalverzekering is vanuit de hypotheekverstrekker meestal wel verplicht. Tevens bestaat er in de meeste gemeentes (zoals in Haarlem) in Nederland een herbouwplicht, waardoor het verstandig is ook een opstalverzekering te nemen. Gezien de waarde van inboedel en opstal is het wel aan te raden deze verzekering te sluiten. We raden ook altijd aan een brandverzekering af te sluiten.

De herbouwwaardemeter en de opstalverzekering

De uitkomst van de herbouwwaardemeter is veel lager dan de prijs waarvoor ik de woning heb gekocht. Klopt de berekende herbouwwaarde wel? Voor de opstalverzekering wordt de herbouwwaarde op de polis vermeldt als verzekerd bedrag. Onder herbouwwaarde wordt verstaan ” het bedrag benodigd om een woning van gelijke kwaliteit en op dezelfde locatie te herbouwen”. Prijsbepalende factoren als de grondprijs en courantheid spelen hierbij geen enkele rol. Zo zal er een groot verschil bestaan tussen de verkoopwaarde van een woning in Amsterdam en eenzelfde type woning in Haarlem of Utrecht, terwijl de herbouwwaarde van deze huizen nagenoeg gelijk zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *